Panta Rei Danseteater, DansiT, Dansenett Norge, Høstscena og Teatret Vårt inviterte til dans gjennom prosjektet TILT Møre og Romsdal. Nå kan du endelig se resultatet! 

Maratondansen

I Molde og Ålesund er noen av danserne fra filmene blitt med videre inn i Teateret Vårt sin verden og er nå utøvere i forestillingen Maratondansen. Så herlig! Hva er vel bedre enn å ta med dansere fra de samme lokalmiljøene som skal se forestillingen inn i selveste Maratondansen? Denne forestillingen som skal glede, berike og vekke refleksjon i de samme byene som utøverne kommer fra? Eierskapet blir bare større, engasjementet like så. Maratondansen vil sette spor langt forbi de kveldene forestillingen gjester regionens byer.

Angie Talley fra Ålesund er en av danserne som har kastet seg inn i Maratondansen; «Jeg har danset siden jeg var tre år, det var en umiddelbar «connection», en følelse som ikke går an å beskrive, det sitter i hele kroppen, det sitter i sjelen. Nå er jeg voksen og har danset alt fra ballett, magedans og salsa. Jeg koser meg med Maratondansen, skulle gjerne hatt flere kveldsøvinger, men føler på meg at dette blir bra! Kunst og kultur bygger identitet. Dansen er meg og jeg er dans. Det å være med i Maratondansen viser hvem jeg er! Hvis jeg får sjansen til å bli med på en forestilling som dette igjen er jeg ikke i tvil. Jeg blir med!»


Anne Ekenes Panta Rei Danseteater.jpg


Inspirasjon
Leder for Panta Rei Danseteater, Anne Ekenes, er selv danser, koreograf og pedagog; "Jeg husker fortsatt mitt første magiske møte med dansen. Jeg var fire år, kjente kroppen bevege seg til rytmen av musikken og pappa som rista løs på stuegulvet til Jimmy Hendrix, Miles Davis eller Bob Marley. Det var ikke så farlig hvilken musikk vi danset til, det viktige var energien, gleden, at vi var sammen og følelsen av frihet. – Jeg lærte noe den gangen som fortsatt sitter i meg etter mange år som profesjonell danser og koreograf. At dansen og musikken er allemannseie og kan løfte livet til nye høyder. Dansen er ikke bare for de få, de med mulighet til mange besøk i teatret eller med pengesterke foreldre. Dansen kan ikke bare riste løs i pappa, men i en hel befolkning hvis vi bare slipper hemningene, lar musikken ta oss og kaster oss ut i et felleskap forbi hva ord kan uttrykke." Her skriver hun videre om drivkraften bak TILT-prosjektet:

Dans til folket 
Det kan lyde litt pretensiøst å snakke om dansen som noe felles som kan løfte et helt samfunn, men jeg tror at dansekunsten kan inkludere, berike, integrere, inspirere og glede. Jeg tror på den dansekunsten som tør å bevege seg forbi scenekanten og skape et eierforhold til dansen for flere. Så da Panta Rei fikk muligheten til å skape danseprosjektet TILT grep vi sjansen med begge hender. Oppgaven fra Sparebankstiftelsen DNB var enkel; la så mange som mulig i en region danse selv eller på annen måte ha glede av dans i løpet av et år. Siden 2015 har Panta Rei danset med og for over 50 000 mennesker i Østfold, Hedmark, Oppland, Buskerud og Oslo."

Bryt ned barrièrene
En av de største oppgavene scenekunsten har i dag er å bryte ned de barrierene som er bygget opp mellom publikum og kunsten. For mange oppleves det som om man enten er innenfor eller utenfor kunstens kjerne. Dette er hverken kunstnere eller publikum tjent med. Vi må jobbe aktivt for å gi alle en mulighet til å velge kunsten, kjenne at de eier den, kan ta del i den og oppleve den. Vi må bryte ned myten om den gude-benådede kunstneren og aldri glemme at uten publikum ingen kunst. Kunsten fungere best, etter min mening, i fellesskap med sitt publikum.

Fortsett å danse
Vi skal kanskje ikke hige etter utmattelsen som «dance till you drop»-konkurransene gjorde i USA for bare noen få år siden, men dans, dans, dans oppå kjøkkenbordet, i sofaen eller på stuegulvet med noen du er glad i. Se en danseforestilling eller teaterforestilling så ofte du kan -de er til for deg, deg og .... deg!

Så Molde og Ålesund, ikke gi dere med dansen, fortsett langt inn i de sene nattetimer. La rytmen bære dere inn i en magisk og inkluderende verden -og la dansen forlenge livet.

TILT Møre og Romsdal forsetter i Kristiansund og Molde utover høsten. Ikke gå glipp av forestillingene Make Me Dance og Det vi ikke ser. Kanskje får du se noen du kjenner danse sammen med Panta Rei Danseteater, kanskje du får besøk av oss hjem til deg -og ikke minst, når sjansen byr seg, heng deg på og dans med oss du også!