Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag på repertoarpresentasjon høsten 2023 nettside.png

I høst går klassikerne Villanden og Sult hånd i hånd med et banebrytende stykke som produserer strømmen det trenger underveis i forestillingen.  I tillegg vender to kjenninger tilbake i julestria.

Etter en vår med egenskrevne forestillinger som Barselfeber og Danse med skjebnen, konsentrerer Teatret Vårt seg i høst om å formidle to klassikere og en internasjonal nyskapning - i tillegg til å se på forholdet mellom tro og vitenskap og skape ei trivelig førjulstid for både barn og voksne.

– Teatret Vårt ønsker alltid å lage forestillinger som kobler seg på tiden vi er i. Felles for alle forestillingene i høst er at de har et viktig budskap til oss som lever i Møre og Romsdal akkurat nå, sier teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag.

Dette spiller Teatret Vårt høsten 2023:

Villanden - premiere 26. august
Et stykke for de levende i en døende verden - premiere september, Høstscena i Ålesund
Gudspartikkelen - 17.–20. september
Sult - premiere 14. oktober
Julekveld med Teskjekjerringa - premiere 17. november
Olav Hesthagen feirer jul - premiere 24. november

Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag og skuespiller Kristine Hartgen.jpg

Villanden
Henrik Ibsen var tidlig ute med å formidle hvor vanskelig det kan være å være menneske. Villanden fra 1884 er et av hans mest spilte stykker. I høst spiller Teatret Vårt en ny versjon, modernisert av forfatter Brit Bildøen.

– Den finner sted midt i 70-tallets norske oljeboom. Hovedpersonen Hedvig har vokst opp i trygge rammer, men mister fotfestet når disse slår sprekker.  I Villanden handler det om relasjoner, foreldre og barn, samfunnsstrukturer og ikke minst kravet om sannhet, forteller teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag.

Kristine Hartgen, for mange kjent fra Kampen om Narvik, spiller hovedrollen Hedvig. Forestillingen gir også et gjensyn med Jon Bleiklie Devik, sist sett hos Teatret Vårt som Knut Nesje i Slåttekar fra himmelen. I tillegg gjester Kai Remlov, Vidar Sandem og Oscar Jean teatret for å spille sammen med det faste ensemblet.

Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag skuespiller Oscar Jean og regissør Bjørnar Lisether Teigen.jpg
Skuespiller Oscar Jean og regissør Bjørnar Lisether Teigen

Sult
Knut Hamsuns Sult regnes som en av norgeshistoriens viktigste bøker. Selv om det er 130 år siden utgivelsen, påvirker boka fremdeles både lesere og forfattere verden over. Fortellingen om den unge, sultne mannen med forfatterdrømmen er i boka en monolog, men har i høst blitt gjendiktet til dialog av Bjørnar Lisether Teigen hos Teatret Vårt.

– Der Ibsen så fra utsiden, går Hamsun inn i menneskesinnet. Med presisjon borer han i psykologien og hodene til hovedpersonen, men også til alle vi som ser på. Vi kommer tett på både oppturene og nederlagene hovedpersonen må gjennom i kampen for sin egen fremtid. Hva gjør det med menneskesinnet å leve i konstant jag og motgang? Midt i motgangen vokser også håpet. Det er håp, lover teatersjef Lykkeslet Strømskag.

Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag og skuespiller Anne Wiig.jpg
Skuespiller Anne Wiig

Et stykke for de levende i en døende verden
Miranda Rose Hall er en prisbelønt, britisk dramatiker. Teatret Vårt har sikret seg de norske rettighetene til hennes siste stykke, Et stykke for de levende i en døende verden. Her møter vi en ung kvinne som kjemper mot sin egen dødsangst i møte med den økologiske katastrofen.

– Med ærlighet, humor og varme blir vi konfrontert med alle spørsmålene: Hvor skal vi? Hvor kom vi fra? Og hva taper vi? Hvilke valg skal vi ta i en tid hvor total utslettelse er en reell mulighet, sier Kristian Lykkeslet Strømskag.

Forestillingen er en del av det europeiske samarbeidsprosjektet STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift) som utforsker muligheter for å lage bærekraftig teater.

– I tida vi er i nå må vi alle ta ansvar. Vi skal i høst, for første gang i Norge, lage bærekraftig teater. Kanskje lykkes vi med en nullutslipp-forestilling. Det vi skal prøve er å lage energien som kreves underveis. Vi skal produsere strøm under forestillingen. Det er vårt lille bidrag, men som alltid med teater, så har det en viktig melding i seg, sier teatersjefen.

Gudspartikkelen
I høst markerer Møre Bispedømme 40 år. I den anledning setter Teatret Vårt opp forestillingen Gudspartikkelen av Svein Tindberg og Kjetil Bang-Hansen. Den ser på forholdet mellom tro og vitenskap, og har blant annet fått terningkast seks i Aftenposten etter å ha blitt spilt på Det Norske Teatret.

– Forestillingen er en monolog med Svein Tindberg. Den undersøker blant annet hva som egentlig er forskjellen mellom “big bang” og Bibelens “bli lys”. Å sette opp denne flere steder i fylket er vår gave til publikum, forteller teatersjef Strømskag.

Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag.jpg
Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag

Julekveld med Teskjekjerringa
I år blir fjerde år på rad med Julekveld med Teskjekjerringa, kjent fra Alf Prøysens univers. Den lekne og musikalske forestillingen minner oss om at selv om ikke alt blir som vi har tenkt, kan det bli bra likevel. I år gir Kjersti Botn Sandal, Johanna Mørck og Sara Fellman liv til karakterene i den koselige familieforestillingen. Forestillingen har blitt en juletradisjon for mange, men årets utgave blir aller siste mulighet til å få den med seg.

– Vi kan allerede nå love dere en ny juletradisjon neste år. En familieforestilling med humor, musikk og kjente historier.  Men vi må nok holde på hemmeligheten litt til, sier Kristian Lykkeslet Strømskag.

Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag og skuespiller Lars Melsæter Rydjord og Ole Andreas Silseth.jpg
Skuespiller Lars Melsæter Rydjord og Ole Andreas Silseth

Olav Hesthagen feirer jul
Olav Hesthagen er en kjent karakter for mange som har besøkt Teatret Vårt de siste årene. Skuespiller Lars Melsæter Rydjord har gitt liv til denne lokale helten som vil det beste, men som det ofte roter seg til for. I år planlegger han tidenes julefeiring, men ergrer seg over at alt er blitt så dyrt.  Han har fått med seg sin musikalske nabo Iver (Ole Andreas Silseth), men det viser seg at de overhodet ikke er enige om valg av julesanger.

– Vi fortsetter suksessen med å presentere humor til julebordet, og tilbyr denne forestillingen sammen med muligheter for julemat i Kafé Kurt, forteller teatersjefen.

Hele høstens repertoar finner du her