Helvete er de andre

En filosofisk krangel forkledt som en komedie

Lever vi i dag i et ekstremt Sartrisk helvete? Eller fører kanskje våre nye omgangsformer med seg en uventet frihet?

I Paris strides Sartres arvinger om rettighetene til materialet hans. Ingen får spille stykkene hans før striden er avgjort. Fire skuespillere venter. Dekorasjonen står klar. Men er det overhodet verdt å vente på?

Vi vil utfordre Sartres påstand om at vi mister vår frihet når vi begynner å se oss selv gjennom andres øyne. Det er lett å fordømme vårt overfladiske samfunn som viser perfekte mennesker med perfekte liv på sosiale medier. Kanskje samfunnet vårt er et ekstremt helvete i Sartres øyne. Men ligger det ikke også en frihet i å kunne manipulere vår egen identitet?

Med utgangspunkt i Sartres filosofiske tekster har regissøren Eline Arbo skrevet et stykke om individets frihet i eksponeringskulturens tidsalder. Her møter vi fire karakterer som på ulike måter forsøker å finne sin identitet i en verden hvor de stadig blir definert av andre. Vi lever i en ekstremt individualistisk tid, men hvor stor er egentlig individets frihet? Gjennom en leken og teatral form blir Sartres idé om helvete satt opp mot vår tids ønske om å bli sett av andre.

Sartre mente at alle kan handle fritt så lenge vi tar konsekvensene av våre handlinger. «Helvete er de andre» er en teatral og tragikomisk forestilling som leker med ulike realiteter.

Hvor er vi nå? Et speilpalass, et selfie-moment, en nattklubb eller i en torturkjeller?

Varighet 1 time og 30 minutter (ingen pause)

Av
Eline Arbo

Regi
Eline Arbo

Scenografi
Juul Dekker

Kostyme
Sarah Nixon

Maskør
Cårejånni Enderud

Lysdesign
Finn Landsperg

Medvirkende
Sara Fellman, Johanna Mørck, Lars Melsæter Rydjord, Bjørnar Lisether Teigen