Grønlandsūtraen

Bekymringenes sūtra

Hvordan skape mening når hele verden bare er et ‘hæ?’

De har (minst) femti ord for «snø» på Grønland. I smeltegryta utenfor T-banen og Deli de Luca finnes et mylder av stemmer – et sted i lille Norge hvor du møter den store verden. Her går du rundt og er engstelig, kverner på de samme tankene. Du prøver å dra hetta over hodet og sette på en sang. Ikke tenke noe mer på det. Men det er allerede i gang.

Grønlandsūtraen er skrevet av forfatteren og poeten Fredrik Høyer, som også står for fremføringen. Stykket er omarbeidet for scenen av Mattis Herman Nyquist, som debuterer som regissør med denne forestillingen. Monologen er basert på diktsamlingen med samme navn, utgitt som bok og LP-plate under litteraturkonseptet Ferdigsnakka.

Grønlandsūtraen er temaet resirkulasjon: Hovedpersonens bekymringer og angst for verdens tilstand er noe som kommer og går, som i en loop. Det handler om hvordan vi hører og snakker om de samme tingene, om og om igjen. Er det i det hele tatt mulig å bryte ut av negative spiraler, de onde sirklene, hverdagslivets mønstre? Er det mulig å sette sammen alle de løse ordene og tankene, det fragmentariske og ødelagte, og skape ny mening i kaoset? Og hva er faktisk 


Pressen om forestillingen
«Selvironisk innsikt og åpen humor om klimaforandring, antibiotikaresistens, Tottenhams tap på hjemmebane og kjærligheten som et tapsprosjekt.» Aftenposten (5)

«Fredrik fra Drammen hadde fortjent en klem. Men tekstene hans, de fortjener så mye mer. En hel verden, liksom.» Dagsavisen (5)

Kjøp billett

Varighet 1 time og 5 minutter (ingen pause)

Basert på
diktsamlingen Grønlandsūtraen utgitt av Fanfare forlag

Skrevet og fremført av
Fredrik Høyer

Regi
Mattis Herman Nyquist

Produsert av 
Nationaltheatret 


onsdag 6.3. kl. 20.00
Grønlandsūtraen
Teatret Vårt, Molde