Kjære publikum

Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag

Kristian Lykkeslet Strømskag bilde til program.jpg
Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag

Det er en stor glede å ønske velkommen til Danse med skjebnen. Vi er beæret og stolte over å ha tt tillatelse til å jobbe med Dance With a Strangers fantastiske musikalske univers. Bandet har raust latt oss plukke fritt fra katalogen, og lage våre versjoner av låtene. Vi håper at dere kjenner mye igjen, og at vi samtidig kan overraske med nye arrangement og tolkninger. 

Dance With a Stranger med Frode Alnæs, Øivind «Elg» Elgenes, Yngve Moe og Bjørn Jenssen ble et av landets mest populære band gjennom tidene, med over en million solgte plater, tre spellemannspriser og flere førsteplasseringer i en rekke land. Blant hit-ene finner vi «Everyone needs a friend sometime», «Let go», «Invisible man» og mange flere. Dance With a Stranger er en del av nordmørsk og norsk musikkhistorie. Selv om musikken fikk stor nasjonal interesse er utgangspunktet og opphavet sterkt knyttet til fylket vårt. Dance With a Stranger er Kristiansund – og Kristiansund er viktig for Strangers. Byen, miljøet, omgivelsene og naturen ligger forankret i musikken og låtene. 

I Danse med skjebnen har vi flyttet inn på et nedlagt venterom – et slikt sted som dette finnes det mange av langs kysten vår. Her har mennesker i generasjoner ventet; på ferja, på været, på hverandre, og selve livet. I dette rommet har et band blitt sittende igjen og nesten blitt en del av inventaret. Gradvis finnerdetilbake til samspilletnår tre skikkelser– Ferjemannen, Han og Ho – kommer inn ogbegynnerå nøste i både musikalske og reelle minner. Denne spesielle dagen skjer noe mer enn vanlig, for denne dagen åpnes nye muligheter som de ikke visste skulle komme. Fortiden blir gradvis avdekket, og slik kommer en ny framtid til syne. 

Dance With a Stranger sine låter og musikk er ryggraden iDanse med skjebnen. Eli Stålhand har gjendiktet låtene til dialekt, ogVidarKvalshaughar skrevet ennyfortelling. I møtet mellom de nye oversettelsene og manuset, oppstår nye fortolkninger av musikken. Å lese og synge på dialekt gjør tekstene nære og vi oppdager historier og skjebner som ligger skjult i sangtekstene. Ut fra dette har Svein Solenes, Eli Stålhand og Lars Melsæter Rydjord skapt mennesker som vi kan relatere våre egne liv til, og både le og gråte sammen med. Rune Tylden og Simon Revholt har tolket originalversjonen videre til arrangement som kler teatret svært godt, det er et unikt og veldig godt musikalsk arbeid. Vi har fått med oss noen av fylkes beste livemusikere - Rune Tylden på tangenter, Øystein Sandbukt på gitar, Sindre Klykken på bass og Jo Inge Nes på perkusjon. Det låter utrolig bra. Regissør Hanne Tømta har sammen med scenograf Nora Furuholmen og lysdesigner Jonas Fuglseth jobbet tekst og musikk inn i en lokal eksistensialisme – menneskene vi møter og rommet vi ser er gjenkjennelige og har samtidig en urovekkende atmosfære rundt seg. Er vi i virkeligheten, er vi ute av realismen, eller er vi et sted midt i mellom 

Velkommen til en musikalsk reise basert på Dance With a Stranger sine tekster! 

«Det er ombordkøyring berre på signal.  
Siste ferja for i kveld, køyr om bord!» 

Et overraskende møte med gamle kjenninger

Samtale med regissør Hanne Tømta

Hanne Tømta farger.jpg
Hanne Tømta

Regissør Hanne Tømta har et sterkere forhold til Dance With a Stranger enn hun selv trodde. Nå håper hun at også publikum får noen overraskelser i møte med de nye versjonene av sangene deres.

Danse med skjebnen-regissør Hanne Tømta var ungdom da Dance With a Stranger hadde sin storhetstid. Hun har sterke minner om Elg, Frode og deres frie, unorske fremtoning - men ble overrasket da hun begynte jobben med å lage teater av musikken deres.

–  Jeg tenkte at jeg ikke hadde noe spesielt forhold til musikken deres, men gjenhøret fikk meg til å innse at jeg har det. Låtene brakte tilbake mange minner, forteller hun.

Historien i Danse med skjebnen er bygget rundt låtene til bandet som satte Kristiansund og Nordmøre på kartet med en rekke utgivelser og priser på 80- og 90-tallet. Tekstene er oversatt til norsk og nordmørsk av Eli Stålhand, og musikken er bearbeidet av Rune Tylden og Simon Revholt.

–  Gode låter kan strekkes i mange retninger, slik at de ender opp som noe helt annet enn originalen. Jeg håper musikken vil oppleves på en ny og uventet måte i denne forestillingen. Eli har gjort en stor jobb med oversettelsen av tekstene og får frem helt nye nyanser og lag, sier hun.

En øvelse i empati
Hanne Tømta har vært sjef for Rogaland teater og Nationaltheatret, og er tidligere Heddaprisvinner for sin innsats som regissør - blant annet begrunnet med evnen til å menneskeliggjøre karakterene. Hun beskriver karakterutviklingen sammen med Eli Stålhand, Svein Solenes og Lars Melsæter Rydjord, som spiller rollene i Danse med skjebnen, som “en morsom prosess”.

–  Eli, Svein og Lars er gode og erfarne skuespillere, å jobbe med dem har vært en lek. Før i tiden var det mye snakk om å “forsvare karakteren sin”. Nå er fokuset å “forstå karakteren sin”, å lete etter karaktertrekk og -brister.

Danse med skjebnen er en eksistensiell fortelling der vi møter en streng ferjemann som er vant til å dirigere. Handlingen foregår i et vakkert, grønt rom med gamle møbler og lamper - et slags venterom, eller kanskje en kiosk, laget av scenograf Nora Furuholmen.

Her møter ferjemannen en kvinne som jobber i kiosken, men angrer på at hun aldri reiste ut, og en mann som har kommet for å avslutte noe. Ferjemannen må jobbe med å sette seg inn i deres situasjon, samtidig som det blir klart at også han har sitt å bale med.

–  Teater er en øvelse i empati. Vi ønsker at folk skal kjenne etter hvordan det de opplever gir gjenklang i dem selv. I klassisk teatertekst jobber man mye med undertekst og å få ting inn mellom linjene; hva karakterene tenker, ønsker og gjør. I musikkteater er låtene en fantastisk anledning til å uttrykke det indre. Det er jo ofte sånn vi bruker musikk i eget liv også, som egenterapi, sier regissøren.

Vil ufarliggjøre teaterbesøk
I perioden Tømta var sjef for Nationaltheatret (2009 - 2020) satte den ærverdige institusjonen stadig nye publikumsrekorder. Tømta har mange tanker om hva som må til for å øke besøkstallene i landets kulturhus, i en tid preget av endrede vaner etter pandemien. Det viktigste mener hun er å være inkluderende.

–  Teater trenger ikke være så høyverdig. Det er lov å komme i ullgenser. Folk må føle at dette er et sted for meg, uansett hvor jeg kommer fra. Det er helt fantastisk om denne forestillingen kan bidra til det, sier regissøren.

Vidar Kvalshaug

Tekst

Vidar Kvalshaug er fra Averøya. Han har jobbet i både Romsdals Budstikke, Nordmørsposten og Tidens Krav på 80-tallet og begynte i Dagbladet i 1990. Har siden vært kulturredaktør i Nationen og kommentator og anmelder i Aftenposten. Vidar har sju års erfaring som forlagsredaktør og har drevet eget forlag. 

Debuterte med romanen «Ingen landevei tilbake» i 1996 og har utgitt tre romaner, sju novellesamlinger, noe sakprosa og bøker for barn, blant dem en bok om 22. juli for barn. 

Etter 33 år i Oslo har han begynt å se etter jobb med muligheter for å kunne flytte hjem. 

Hanne Tømta

Regissør

Hanne Tømta er utdannet regissør fra St. Petersburgs statlige teaterakademi. Hun var teatersjef ved Nationaltheatret fra 2009 til utgangen av 2020. I tiden hun var sjef kunne Nationaltheatret notert seg for flere år med publikumsrekorder. Tømta hadde selv regi på publikumssuksesser som Tre søstre (som hun mottok Hedda-prisen for), Anna Karenina, Ole Ivars-musikalen En får væra som en er, Kirsebærhagen og Måken. I 2015 mottok Tømta Lederprisen av HR Norge. Prisen fikk hun for utøvelse av godt lederskap og organisatorisk fornyelse, parallelt med de kunstneriske seirene hun har nådd som teatersjef og regissør. Hun var teatersjef ved Rogaland Teater fra 2005 til 2008. I 2008 ble Hanne Tømta erklært som vinner av Stavanger Aftenblads kulturpris.

Nora Furuholmen

Scenografi og kostymedesign

Nora Furuholmen er en møbeldesigner, scenograf og kostymedesigner, med hovedfag i møbeldesign fra Kunsthøgskolen i Oslo (1999–2005).

Sammen med lysdesigner Joakim Moe Røisland mottok Furuholmen i 2007 Heddaprisen for sitt arbeid med Gjengangere, som ble vist på Hålogaland Teater året før. Hun ble tildelt Merket for god design for stolen Whole in One i 2002.

Furuholmen har hatt oppdrag ved en lang rekke norske teatre. For Det Norske Teatret har hun blant annet skapt scenografi til Jesus Christ Superstar (2009), Den hemmelege hagen (2010) og Spelemann på taket (2014). For Nationaltheatret har hun blant annet designet scenografi og kostymer til Fluenes herre (2010), Anna Karenina (2012) og Tre søstre (2014).

I tillegg til Heddavinneren Gjengangere har hun også blant annet arbeidet med Sprengt (2008), En folkefiende (2011) og Jeppe (2013) for Hålogaland Teater. Shakespeares Stormen har hun to ganger skapt scenografi og kostymer til, for Rogaland Teater i 2009 og for Nordland Teater i 2014. For Trøndelag Teater tegnet hun scenografi og kostymer til Adrian Posepilt (2014).

Jonas P A Fuglseth

Lysdesign

Jonas P A Fuglseth er utdannet lysdesigner ved The Royal Central School of Speech and Drama.

Han har arbeidet ved Teatret vårt siden 2012 og har gjort lysdesign på en rekke produksjoner ved teatret. Blant annet Hamlet, Tilnærmet Lik, Hamlets pappa er et spøkelse (Nominert til Heddapris for beste barne og ungdomsforestilling), Virvelvind, Den som henger i en tråd, Snekker Andersen og Julenissen, Teskjekjerringa, Mio min Mio (vinner av Heddapris for beste barneforestilling), Den lille havfruen, Edderkoppkvinnens kyss, Snødronningen og Stjernemateriale. Jonas er også teknisk ansvarlig for Molde internasjonale Jazzfestival. 

Simon Revholt

Musikalsk ansvarlig

Simon er utdannet ved Dartington College of Arts, Barratt Dues Musikkinstitutt og Norges Musikkhøgskole med fagene sang, klaver og dirigering. Var tidligere del av Torshovgruppa Musikklab. Vært engasjert som musikalsk leder, pianist, komponist og dirigent ved en rekke teatre. Oppsetninger i utvalg: En midtsommernattsdrømAnna KareninaEn får væra som en erThe Black RiderLes MisérablesTenk omOrlandoSom dere vilSound of Music og Peer Gynt på Gålå. Har arbeidet med diverse konsertprosjekter, som bl.a. Morten Abel med orkester og som musikalsk leder for Spelet om heilag Olav. Ved Oslo Nye Teater har han vært musikalsk ansvarlig for bl.a. Så som i himmelenHair og Cabaret.

Rune Tylden

Musikalsk ansvarlig

Rune Tylden jobber i dag som musiker med base i Kristiansund. Han er ansatt som organist i Nordlandet kirke. Rune har gjennom sitt virke jobbet med en rekke ulike artister og grupper i Norge, i ulike sjangrer, som f.eks. Terje Rypdal, Ole Edvard Antonsen, Helene Bøksle, Andreas Ljones, Unni Boksasp, m.fl. Rune har særlig markert seg som improvisatør, arrangør og komponist og deltatt på ein rekke konserter i inn- og utland. I flere år har Rune jobbet særlig tett med folkemusikken og deler av folkemusikkmiljøet i Norge.

Eli Stålhand

Skuespiller og koreograf

Eli Stålhand er utdannet skuespiller, sanger og danser ved Bird College, Conservatoire for Dance and Musical Theatre i London. Etter studier spilte hun en av hovedrollene i musikalen CATS i London og har siden medvirket i en rekke musikaler og teaterforestillinger i England og Norge. Ved Oslo Nye Teater: Velma Kelly (Chicago) Madame Thenadier (Les Miserables) Tzeitel (Spellemann på taket) Den Grønnkledte (Peer Gynt) Cabaretsangerinnen (Cabaret) Magenta (The Rocky Horror show) div.roller i My fair Lady, La cage aux Folles og The Producers. Det Norske Teatret: Madelaine (Piaf) Mor Barberin (Frendelaus) og div. roller i Tolvskillingsoperaen, Evita, Which witch og Døden i Theben. Hålogaland Teater: Georgie (I blanke messingen) Operaen i Kristiansund: Susie Trevor (Lady be good) Beatrice (Syver & Beatrice) Katharine (Kiss me Kate) I 2012-2015 spilte hun Ingeborg i Fru Guri fra Edøy på Smøla og var i 2007-2019 medlem av cabaretgruppen «Drømmesøstrene» i Kristiansund. Ved Nationaltheatret har hun koreografert og medvirket i Ronja Røverdatter og i flere årganger av Folk og Røvere i Kardemomme by, Dyrene i Hakkebakkeskogen og Reisen til  Julestjernen.

Hun har også vært koreograf ved Den Nationale Scene i Bergen (Wendy & Peter Pan, Snødronningen) Hålogaland Teater (Amadeus, I Blanke messingen, Bare Bremnes og var i 2022 koreograf for Bør Børson jr. (Turnéteatret i Trøndelag)

Eli medvirker i CHESS ved Folketeatret (2020-2023) og spiller Ragnfrid i Kristin Lavransdatter ved Akershus festning i 2023.

Eli medvirker og har idé og bearbeidelse/oversettelse av Dance with a Strangers låter I forestillingen Danse med skjebnen.

Svein Solenes

Skuespiller

Svein Solenes er utdannet ved ArtsEd London School of Acting i England. Han har spilt i en rekke stykker ved Teatret Vårt i Molde, hvor han var fast engasjert i en årrekke.

Solenes har spilt i blant annet 90-metersbakken, Ansiktet på Mars, Okse og Esel, Erasmus Montanus, Lukten av grønt gress, Tolvskillingsoperaen og Lampedusa. Våren 2008 medvirket han i norgespremieren på Produktet av Mark Ravenhill, som han selv hadde oversatt. Høsten 2008 spilte han hovedrollen i Sigurd Slembe, og Jamie i den kritikerroste forestillingen Lang dags ferd mot natt i 2009. Høsten 2009 spilte Solenes rollen som Olaus i Sladder basert på Hamsuns roman Konerne ved vandposten ved Rogaland Teater. Han medvirket også i Sandnes City og Firmafesten i 2010. Våren 2011 medvirket han i Haugtussa og som Kevin i Ari Behns Treningstimen. Høsten 2011 spilte Solenes i Peer Gynt. Han har i det senere medvirket i Kaizers Orchestra-stykket Sonny og i KOPIER i Kjellerteatret. Han var i 2012 å se i Festen og i Olavs Draumar, og i 2013 medvirket han i Shoot. Samme året var han å se i oppsettet Når enden er god er allting godt. I 2014 var han aktuell i Perpleks, Panikk i kulissene og Lille Eyolf.

Våren 2023 er Svein tilbake på Teatret Vårt og medvirker i Danse med skjebnen.

Lars Melsæter Rydjord

Skuespiller

Lars Melsæter Rydjord er utdannet skuespiller fra Skuespillerutdanningen ved Nordisk Institutt for Scene og Studio i 2006. Han har tidligere hatt roller på Det Norske Teatret, Nordland Teater og Sogn og Fjordane Teater. Han har også hatt roller i flere historiske spel, medvirket i filmer og jobbet mye med improteater, særlig som del av gruppen ImproTent. 

Lars Melsæter Rydjord  er fast ansatt ved Teatret Vårt og har medvirket i produksjoner som Lilla, Panikk i kulissene, Meldinger ut i rommet, Jean de France, Pusterom, Helvete er de andre, Radio Don Quijote, Skadeskutt, m.fl.


Låtliste

AKT 1 SANGER

1.Himmel og jordInto this world
2.Din usynlige kraftThe invisible man
3.Slipp friLet go
4.Våkne oppWake up call
5.Du min kjære/SåraLittle woman / No more sorrow
6.Konge uten kroneTired of all that talking
7.Ein som alltid vil være hos dæEveryone needs a friend


AKT 2 SANGER

1.Litt lengre nedOne step below
2.Ein morradagAnother day
3.SammenTogether
4.Danse med skjebnenDance With A Stranger
5.Vårres tidOur moment in time
6.Snålt paradis
Fool's paradise
7.Ein som alltid vil være hos dæEveryone needs a friend


Spilleliste påSpotify

Bli kjent med bandet