Onsdag presenterte Teatret Vårt vårens repertoar. De fremmøtte på Plassen i Molde fikk se smakebiter fra tre nye produksjoner:

  • Barselfeber, som følger et knippe kvinner med helt forskjellige livshistorier gjennom et uvanlig døgn på fødeavdelinga.
  • Danse med skjebnen, som tar utgangspunkt i Dance With a Strangers tekster, oversatt til nordmørsk.
  • Undervannsbyen, en utendørs familieforestilling om en helt spesiell sommerferie.

I tillegg blir det gjensyn med Teaterrotta, som inviterer de minste med rundt i teaterhuset og opp på scenen, og Hiphåp, som utforsker hiphopkultur og musikalske minner. Det blir også en hel uke med Teaterfest i mars, flere besøk fra Riksteatret og Teaterlørdager i Ålesund.

Samlende opplevelser
De nye prosjektene fra Teatret Vårt utforsker det å være menneske, og hvordan vi lever sammen.
– Mange av karakterene står overfor store endringer og livsvalg, og må finne måter å håndtere dette på, sier teatersjef Kristian Strømskag.
Han sier publikum i Møre og Romsdal kan glede seg til teateropplevelser som rommer glede, nysgjerrighet, alvor og humor.
– Teater skaper avtrykk. Vi forteller historiene fra scenen, men de oppleves i fellesskap i salen - og disse opplevelsene binder oss sammen.

Barselfeber: Sterke kvinneskjebner
Barselfeber er skrevet av Kjersti Botn Sandal, skuespiller og regissør ved Teatret Vårt, og tar utgangspunkt i et uvanlig døgn på ei fødeavdeling på Vestlandet. Mens sterke krefter herjer inne på avdelinga og utenfor, rulles livshistoriene til kvinnene opp. Stykket skildrer den overveldende opplevelsen av å bli mor, og er basert på dybdeintervju med ni kvinner med helt forskjellige erfaringer. Forestillingen har mystiske og drømmeaktige elementer, og hopper mellom for,- frem- og nåtid.

Skuespiller Sara Fellman har en av rollene og har i tillegg laget musikken til stykket. Hun mener det er viktig at tematikken rundt fødsel og barsel tas opp på scenen.
– Alt fra følelsene man har som gravid, spontanaborter og dramatikken rundt det å føde er ting det har blitt snakket altfor lite om i offentligheten. Det er merkelig at det har vært så usnakket, når det angår så mange. For Fellmann selv er stykket brennaktuelt. Hun er nylig tilbake ved Teatret Vårt etter permisjon med sitt første barn.
– Jeg står selv midt i jobben med å finne ut hvem jeg skal være som mor nå som jeg er ute av permisjonsbobla og tilbake i hverdagen. Å bli mor innebærer enorme endringer i livet, jeg har inntrykk av at det ikke er noen som opplever det udramatisk.

erbi_tingh_TVv23-04039.jpg
Barselfeber: Skuespillerne Linn Christine Wennersten og Johanna Mørck, regissør Kjersti Botn Sandal, scenograf Mari Watn og skuespiller Sara Fellman

Danse med skjebnen: Musikalsk reise basert på låtene til Dance With a Stranger I Danse med skjebnen møtes tre mennesker på et venterom. De lengter alle etter noe de ikke vet helt hva er, og står midt i en av livets svinger. Forestillingen er bygget opp rundt låtene til det trippelt spellemannvinnende Kristiansund-bandet Dance With a Stranger, oversatt til nordmørsk av Eli Stålhand. – Jeg har vokst opp med musikken deres og tenkte det hadde vært fint å se hvordan låtene ville høres ut på nordmørsk, uten avstand og språkbarrierer. Vi har allerede gjort en konsert med noen av dem i Kristiansund, og responsen var at sangene plutselig kunne bety noe helt annet, forteller Stålhand, som også har en av rollene i stykket.

Teatret Vårt har fått full tillit og gode tilbakemeldinger fra Frode Alnæs og resten av Dance With a Stranger. Til forestillingen har Vidar Kvalshaug skrevet en ny historie låtene blir del av. Den settes til et miljø med fjell, ferjer og sjøsprøyt - som hele kyst-Norge kan kjenne seg igjen i.

erbi_tingh_TVv23-04051.jpg
Danse med skjebnen: Scenograf Nora Furuholmen, lysdesigner Jonas P A Fuglseth, skuespiller Lars Melsæter Rydjord , kapellmester Rune Tylden, skuespiller Eli Stålhand og teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag















Undervannsbyen: En sommerferie utenom det vanlige
Sommeren 2023 videreføres tradisjonen for utendørsteater i fylket. I år har Ida Høy skrevet en fantastifull og leken forestilling.
– Vi skal inn i fremtiden, ned under overflaten. En familie på sommerferie kommer over et helt spesielt sted der det viser seg at det bor noen under vann, avslører regissøren.

Historien er inspirert dels av legenden om Atlantis, dels på gårdsbrukene som ligger under vann i Norangsdalen på Sunnmøre. Med musikk og visuelle grep blir du tatt med på en eventyrlig reise.

erbi_tingh_TVv23-03835.jpg
Undervannsbyen: Skuespiller Kristoffer Egset, teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag og skuespiller Linn Christine Wennersten