Nå er Nationaltheatrets Per Egil Aske (64) klar for Teatret Vårts oppsetning av det som har vært kåret til verdens beste teaterstykke: En handelsreisendes død. Stykket innleder 2019 på Teatret Vårt 11. januar og skal også ut på turne i fylket.

Vokste opp i Molde
– Utrolig morsomt og spennende å være tilbake i Teatret Vårt, sier 64-åringen som vokste opp i Molde hvor han nå skal spille handelsreisende Willy Loman i Arthur Millers klassiker fra 1949. Det handler om den amerikanske drømmen, å gjøre karriere, ha familie, eget hus og egen bil. Et stykke som for amerikanerne kan sammenlignes med vår Peer Gynt når det gjelder identitet. 

Gripende
Det er en sterk og gripende skildring av et menneskets fall for samfunnets falske verdier og sine egne løgner og illusjoner. Jaget etter å lykkes og illusjonen om at man gjør suksess når det motsatte er et faktum, river i stykker en hel familie uten at noen egentlig forsøker å stoppe ferden mot mørket. Livsløgnen infiserer familien, men fornektes. 

Foreldre og barn
– Det er en sterk historie om foreldre og barn, og om de store drømmene vi har på våre barns vegne – og hvordan vår kjærlighet til dem kan knekke dem. Det gjør stykket evig aktuelt. Det er lett å kjenne seg igjen, mener Per Egil Aske.

130 roller
Han har vært ved Nationaltheatret i drøye 30 år og har i sin karriere tolket minst 130 forskjellige roller. Etter Statens Teaterskole debuterte han på Teatret Vårt i 1977, hvor han ble i fire år, og Trøndelag Teater de fem neste. Han kjenner alle rollefag og sjangere, men har stor sans for de store klassikerne og dramatikerne.

– Ibsen var også opptatt av evige temaer som livsløgn, relasjoner og feilslått kjærlighet, sier 64-åringen som også har spilt en rekke Ibsen-karakterer og tittelrollene i Peer Gynt og Byggmester Solness. Per Egil har også medvirket i en rekke film- og TV produksjoner.   

7-åring
Veien til de skrå bredder startet tidlig og den startet i Molde. Han elsket å synge, for klassen, i kirken, på en scene, foran publikum. Bare syv år gammel hadde han sine første opptredener med viser og gospel. Senere roots-musikk som blues, rock, country. Under oppveksten fikk han alle disse musikkformene inn i blodet hvor de smeltet sammen med en storslagen natur fra nordvestlandet.

– Det vil sitte i ryggmargen resten av livet, selv om jeg i voksen alder har viet Østlandet, Nesodden og det dramatiske teatret mest oppmerksomhet, sier Per Egil Aske.

Rocker
– Musikk har betydd veldig mye for meg. Jeg gikk musikklinja på gymnaset hvor jeg fikk sans for klassisk musikk. Men i min egen stue eller i venners lag drar jeg både en blues og rocker, ler den sympatiske skuespilleren som trakterer både gitar og piano.

Fantastisk
Han har gjestet Teatret Vårt i Driving Miles av Henning Mankell, en gave fra Teatret Vårt til jazzfestivalen, og hadde i høst en rolle i Teatret Vårts oppsetning av Maratondansen.
– Per Egil er en fantastisk skuespiller og helt fri for divanykker. Han er ydmyk til faget og med sin erfaring er han en fryd å jobbe med, sier teatersjef Thomas Bjørnager ved Teatret Vårt.