Bartleby

Ikke gjør som sjefen din sier

Bartleby er en mann som velger å høflig takke nei. Uten noen forklaring og tilsynelatende med den største sinnsro. Bartlebys respons på sjefens anmodninger om å utføre arbeidet sitt er uventet, upassende og veldig morsomt.

Kontoret ledes av en noe konfliktsky advokat i satt alder. Med seg har han to kopister, som på hver sin måte byr på ufrivillige humoristiske innslag. Kontormiljøet er minimalistisk; det skal lite til for å møte veggen. 

Kontorsjefen håper at nyansatte Bartleby med sitt rolige, avdempede og velfungerende vesen vil balansere kollegiet. Planen fungerer godt – til å begynne med. At Bartleby plutselig foretrekker å ikke utføre sine arbeidsoppgaver overrasker kontorsjefen. Han skjønner det ikke; er det noe galt med Bartleby? Trenger han hjelp? 

Historien om Bartleby har vært diskutert i årevis, og ulike perioder har lagt forskjellige tolkninger til grunn. Handler det om å forlate det konvensjonelle? Er det en kritikk av et regelstyrt og kommersialisert samfunn? Er det meningen å avdekke tilværelsens meningsløshet? Under humoren i forestillingen ligger et fascinerende univers som inviterer til å filosofere over de store spørsmålene i livet. 

Forfatter Herman Melville er kjent for romanen Moby Dick som regnes for å være blant verdens viktigste romaner. Hans novelle om Bartleby beskrives som et mesterstykke.  

 


Pressen om Bartleby
"Regissør Jonas Corell Petersen har skapt en svært morsom og tankevekkende forestilling", terningkast 5, Romsdals Budstikke.
"Det som imponerer i tillegg til skuespillerprestasjonene er forestillingens rebelske form", Romsdals Budstikke.

Publikum om Bartleby

Det er å foretrekke å få med seg Bartleby - veldig bra! 🙌😄🎭🎩🧳👔👏👏


Tilbud om skoleforestillinger for videregående skole på Bartleby finner du 
her.

Premiere 25. januar 2020

Varighet ca. 90 minutter (ingen pause)

Av
Herman Melville

Dramatisert av
Jonas Corell Petersen

Regi
Jonas Corell Petersen

Lysdesign
Øyvind Wangensteen 

Scenografi
Jonas Corell Petersen og Øyvind Wangensteen

Lyddesign
Olav Waastad

Med
Lars Melsæter Rydjord - Bartleby
Olav Waastad - Sjef
Patrik Stenseth - Turkey/En fremmed virksomhetsleder
Thea Lambrechts Vaulen - Nippers/Matmannen